Iftar i suhur. Czyli o biesiadowaniu w czasie Ramadanu


Ciasteczka sezamowe - szebakia (Fot. DWC © All rights reserved)

Ciasteczka sezamowe – szebakia (Fot. DWC © All rights reserved)

W ramadanie wyznawcy islamu zwykle spożywają dwa posiłki – iftar (po zachodzie słońca) oraz suhur (przed świtem). Kuchnia marokańska uchodzi za jedną z najsmaczniejszych. Jednak czas ramadanu jest dość specyficznym okresem dla tradycji kulinarnej Maroka. Przez cały miesiąc muzułmanie zachowują ścisły post od wschodu do zachodu słońca. A po zmroku… zaczyna się iftar.

Iftar często jest spożywany razem z innymi ludźmi po modlitwie o zachodzie słońca (maghrib). Suhur zaś należy spożyć przed wezwaniem do porannej modlitwy przed wschodem słońca (fadżr). Co wówczas pojawia się na stole?

Zwykle na początek na stół wjeżdżają jaja na twardo, słodkie owoce i specjalnie przygotowane na ten czas ciasteczka sezamowe (szebakia) i daktylowe (meskouta). Ramadanowym frykasem jest też seillou – słodka masa z migdałów, sezamu i cukru pudru. Prawdziwa bomba węglowodanowa! Mamine przykazanie „Nie jedz słodyczy przed obiadem!”, które często słyszałam w dzieciństwie i do dziś wciąż zdarza mi się słyszeć, tutaj nie ma swojego zastosowania 🙂

Potem przychodzi kolej na coś bardziej treściwego i pożywnego. Harrira – zupa z soczewicy stawia na nogi po całodziennym poście. Użyte do jej przyrządzenia przyprawy rozgrzewają, a składniki mają moc przywracania sił. Marokańczycy dodają do niej kurkumę i szafran.

Po zupie zwykle robi się dłuższą przerwę, którą przeznacza się na spotkania z rodziną, znajomymi i przyjaciółmi. I dopiero później następuje dalsza część kolacji (a właściwie obiadu, bo serwuje się tu dania obiadowe).

Trzecia i ostatnia odsłona biesiady ma miejsce tuż przed wschodem słońca. Moja ulubiona – bo najczęściej podaje się wówczas słodkie naleśniki beghrir z miodem.

Reklamy

2 thoughts on “Iftar i suhur. Czyli o biesiadowaniu w czasie Ramadanu

  1. Witam,

    proszę wybaczyć, że wybieram tą drogę skomunikowania się z Panią ale niestety nie znalazłam na stronie namiarów na Panią, stąd jest to jedyna droga abym mogła wysłać zapytanie. Przeczytałam Pani artykuł pt. Arabski – najtrudniejszy język na świecie? Chciałam się zasięgnąć pewnych informacji, gdyż chcę się nauczyć języka arabskiego ale właśnie dialektu marokańskiego, bądź jak już się dowiedziałam dialektu darija.Będę niezmiernie wdzięczna jeśli się Pani ze mną skontaktuje: daga1001@vp.pl. Pozdrawiam

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s